Sara – capriciul controlului I


Geneza 16:1-6

“Sarai, nevasta lui Avram, nu-i nascuse deloc copii.  Ea avea o roaba egipteanca numita Agar.

Si Sarai a zis lui Avram: Iata, Domnul m-a facut stearpa; intra, te rog, la roaba mea,; poate ca voi avea copii de la ea.” Avram a ascultat cele spune de Sarai.

Atunci Sarai, nevasta lui Avram, a luat pe egipteanca Agar, roaba ei, a dat-o de nevasta barbatului sau, Avram, dupa ce Avram locuise ca strain zece ani in tara Canaa.

El a intrat la Agar, si ea a ramas insarcinata. Cand s-a vazut ea insarcinata, a privit cu dispret pe stapana sa.

Si Sarai a zis lui Avram: Asupra ta sa cada batjocura aceasta care mi se face! Eu insumi ti-am dat in brate pe roaba mea; si ea, cand a vazut ca a ramas insarcinata, m-a privit cu dispret. Sa judece Dumnezeu intre mine si tine!

Avraam a raspuns Saraiei: Iata, roaba ta este in mana ta; fa ce-ti place! Atunci Sarai s-a purtat rau cu ea; si Agar a fugit de ea.

Capriciul Controlului

Una din cele 21 de calitati ale unui lider este abilitatea de a rezolva probleme. Sara, sotia lui Avraam, s-a dovedit un exemplu negativ al acestui adevar. Ei si sotului ei li se promisese un fiu. Ca sa fim sinceri, lor li se promisese multi fii si multe fiice. Lui Avraam i se spusese ca va fi tatal unei mari multimi, ca samanta sa va fi mai numeroasa decat nisipul marii si decat stelele cerului.

Cu toate acestea, Sara era tot stearpa. Era batrana. Avea o problema si s-a vazut constransa sa o rezolve. Din nefericire, a incercat sa implineasca voia lui Dumnezeu in stil propriu. Ea l-a convins pe Avraam ca Dumnezeu urma sa Isi implineasca promisiunea printr-o alta femeie. Ea deja alesese pe cineva. Slujnica ei, egipteanca Agar, parea sa fie foarte fertila. Nemaiavand rabdare sa creada ca Dumnezeu Isi va implini promisiunea, ea a recurs la propriile ei metode pentur a face ca acest lucru sa se intample.

Provocarea din fata Sarei nu era dorinta de a rezolva problema. Orice lider bun vrea sa faca acest lucru. Problema ei consta in ceea ce o anima dinauntru. Nu avea rabdare. Ea nu vedea solutii imediate la orizont. Ea voia controlul. Nevoia de control a ranit de multe ori un lider de-a lungul instoriei. Acest “Spirit de control” s-a manifestat in Sara in acest mod. Pentru a dovedi ca era vrednica, a simtit ca trebuie sa preia controlul, sa isi protejeze interesele si sa monopolizeze situatia. In loc sa se increada in procesul initiat de Dumnezeu, ea a incercat sa forteze implinirea promisiunii conform orarului personal, prin propriile ei metode si prin puterea ei. Este istoria a ceea ce poate savarsi firea.

va urma

Leave a comment